Data, tijd & locatie

04 juni

Termunterzijl

5/31/16 22:00 - 5/31/16 23:00 uur

bekijk op kaart

Toegang

De toegang is gratis

Waterlanders: een spectaculaire lichtvoorstelling

Zet op mijn lijst

Waterlanders is een spectaculaire muzikale lichtvoorstelling door middel van video mapping. Er ontstaat een optische illusie tussen 2D en 3D, tussen projectie en realiteit. Dat is wat je kunt verwachten van Waterlanders op zaterdag 4 juni in Termunterzijl bij Hotel Termunterzijl.

 

De voorstelling start om 22.30 uur, maar voorafgaand aan de voorstelling (rond 22.00 uur) wordt het Waterlanderslied door Cees Oosterwijk gezongen met een poëtische intro door Frédérique Bijl. Beiden verbonden aan DichterbijKunst.

 

‘Waterlanders’ is letterlijk en figuurlijk het lichtpunt en slotstuk van de zaterdagavond in Termunterzijl op zaterdag 4 juni. Een klein uur na zonsondergang start de voorstelling (uiterlijk 22.45 uur), zodat in de duisternis van de late avond alle ogen en oren van de bezoekers naar ‘Waterlanders’ worden getrokken en de reflectie op het water optimaal is. De totale voorstelling duurt 20 minuten. Deze voorstelling is de moeite van het bezoeken waard, dit wil je niet missen!

Bekijk hier de trailer van de voorstelling:

 

Wil je meer weten over de achtergronden, de techniek en de mensen achter de voorstelling?
Lees dan hieronder verder.

 Schermafbeelding 2016-04-14 om 09.52.00

 

Het idee achter Waterlanders
‘ Waterlanders ’ is een voorstelling die bestaat uit lichtprojecties, muziek, sketches, animaties en teksten. Het is een beeldverhaal over de loop van het water en de levensloop van de mens. Het menselijke bestaan is als de loop van het water: eerst een stroompje, smal, tussen nauwe oevers, hartstochtelijk voortsnellend langs keien en watervallen. Dan wordt de rivier breder, de oevers wijken terug, het water stroomt kalmer, en uiteindelijk komt het zonder zichtbare onderbreking uit in zee, waar alle oude vormen pijnloos oplossen in de grootse oneindigheid. Met ‘Waterlanders’ sluiten we aan bij de kenmerken van Termunten/ Termunterzijl, haar geschiedenis en toekomst. Een prachtig Gronings dorp aan de Eemsmonding waar de historie zichtbaar en voelbaar is in het landschap, de bebouwing en haar bevolking. We verbinden tegenstellingen in het gebied: water en land, licht en donker, vertrekken en aankomen, tijdelijk en permanent, jong en oud, stilstand en beweging, stilte en geluid. Waterlanders is Termunterzijl ten voeten uit.

 

De techniek achter Waterlanders
We doen dit met video mapping, een techniek die ieder oppervlak lijkt te veranderen in een videoscherm. Ook het oppervlak van een gebouw. Er ontstaat een optische illusie tussen 2D en 3D, tussen projectie en realiteit. Het onderscheid tussen het echte gebouw en de projectie ervan vervaagt. Dus wanneer een gebouw dan ineens verandert van kleur of de stenen veranderen in water, knipper je nog eens goed met je ogen. Wauw, wat was dat? Een moderne techniek die ook jongeren
aanspreekt. Met de projectie van Waterlanders gaat het echter niet om het technische effect maar om ontroering en verwondering. Het fascinerende aan video mapping is dat gebouwen en de omgeving
een wezenlijk deel zijn van het werk. De omgeving is inspiratiebron, onderwerp en plaats van handeling, en het getuigt dan ook van een open en speelse blik: waarom zouden we een videoscherm gebruiken als er ook het Cremer gemaal is?

 

De mensen achter Waterlanders
DichterbijKunst collectief dat kunst creëert en actief inzet als bindmiddel tussen mensen. Cees Oosterwijk en Frédérique Bijl zijn de vennoten en stuwende kracht, verrijkt met een groeiend aantal mensen met uiteenlopende expertise. DichterbijKunst maakt graag mooi werk waarin een blend van kunstuitingen eerder regel is dan uitzondering. Cross-over tussen literatuur, film, animatie, muziek, locatietheater, beeldende kunst en poëzie. Als breekijzer, als tegenwicht aan het dagelijks leven, verdieping of soms gewoon omdat niets op kan tegen schoonheid. DichterbijKunst staat voor ontroeren – verbinden – verwonderen. Als culturele ondernemers zoeken zij onafgebroken de verbinding met mensen en bedrijven, ruimte en plaatsen – de mensen.

 

Bekijk website
Zet op mijn lijst