Data, tijd & locatie

05 juni

Termunterzijl

3/1/16 13:00 - 3/1/16 17:00 uur

bekijk op kaart

Tags

Actief Museum

Toegang

De toegang is gratis

Museumgemaal Cremer

Zet op mijn lijst

Het gemaal Cremer in Termunterzijl is gebouwd in 1930. Na de in gebruikname van het nieuwe gemaal Rozema in 2000, werd “Cremer” in 2002 een museumgemaal.

Wat is een gemaal?
Een polder blijft niet vanzelf droog. Neerslag en water dat in de polder terechtkomt, moeten weggepompt worden. Een gemaal is eigenlijk een grote pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Water loopt namelijk van nature van hoog naar laag. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op peil blijft.

Cremer
Cremer is een museumgemaal, maar wel volledig functionerend en inzetbaar in geval van calamiteiten. Dankzij sponsors, donateurs en vrijwilligers. 
Het gemaal is iedere zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Voor bezoekers laat de organisatie de beide dieselmotoren (Brons en Werkspoor) enkele malen draaien.

De toegang is gratis, net als de parkeergelegenheid. Een kleine bijdrage – geheel vrijwillig – kan de organisatie goed gebruiken. Op afspraak is het gemaal voor groepen en scholen ook op andere tijden te bezoeken.

 

Bekijk website