Data, tijd & locatie

04 juni

Termunterzijl

- uur

bekijk op kaart

Toegang

De toegang is gratis

Dijkplaats Termunten/ Termunterzijl

Zet op mijn lijst

Niet zomaar een dijkplaats, nee, zelfs in twee dorpen! Termunten/ Termunterzijl staat 2 dagen lang in het teken van festiviteiten. Samen met Festival OVERdeVLOED wordt er een aantal zaken gevierd. Niet alleen het gebied, maar ook het succes van de bouw van 6 generatiebestendige huurwoningen, een hotel, huisvesting voor het visserijmuseum en een ontmoetingsruimte voor bewoners in de dorpen. Zo komen uiteindelijk functies als wonen en toerisme bij elkaar in de parel van de Eemsdelta, Termunten/ Termunterzijl. Kortom: heel veel redenen voor het vieren van een feest!

De toegang tot deze dijkplaats is GRATIS! Je hebt dus geen kaarten of iets dergelijks nodig. Wees welkom!

 

PROGRAMMA VRIJDAG 3 JUNI

12.00 – 21.00 uur Braderie
Kom naar de gezellige braderie in het dorp. Je vindt er diverse stands en optredens.

12.30 uur Opening door de kinderen van De Munte
De kinderen van De Munte in Termunterzijl hebben een lied gemaakt met als titel ‘Waar wij zijn’. Met dit lied wordt het feest in Termunten/Termunterzijl officieel geopend bij het museumgemaal. Onder begeleiding van twee rasmuzikanten en liedjesschrijvers, Bruno Brands en Christof Bauwens, hebben de kinderen het lied geschreven. De melodie van het lied is bedacht door een leerling.

Kinderactiviteiten
Er zijn in het dorp vele activiteiten voor kinderen. Wat dacht je van schminken en een ritje mee in de draaimolen. Er zijn vele leuke ontdek-en-doe-dingen bij De Reiderhoeve en er is zelfs een heuse klimwand. Ook kunnen kinderen in de kerk naar het spannende uitkijkpunt.

Varend Erfgoed in Termunterzijldiep
Je vindt de prachtige schepen van Varend Erfgoed in het Termunterzijldiep. Je kunt deze bijzondere boten bekijken vanaf Boog van Ziel en de MC.buurt.

Vanaf 12.00 uur ieder uur rondvaartboot door Termunterzijldiep
Verken het Termunterzijldiep per boot! Ieder uur (vanaf 12.00 uur) kun je door het Termunterzijldiep varen. Afvaart vanaf de steiger in de MC buurt nummer 23. Er wordt van alles verteld onderweg, zo leer je de historie van de dorpen kennen. Onderweg naar de boot kom je straattheater tegen (vanaf Boog van Ziel).

19.00 uur barbecue bij Hotel Termunterzijl
Bij een buitenfeest hoort een barbecue. Deze wordt verzorgd door Hotel Termunterzijl en je vindt de barbecue aan de Mello Coendersbuurt, direct bij Boog van Ziel.

20.00 uur The Fighting Cats
Sinds 1987 staat allround band The Fighting Cats al in de schijnwerpers van diverse podia in Noord-Nederland. Als je The Fighting Cats zegt, dan zeg je sixties. Dus bereid je voor op rock & roll, Shadows en ballads.

21.00 uur Garnalen Koningin 2016
De Garnalen Koningin van het jaar 2016 is geworden Henrieke Westerhuis. Zij zal zich vanavond presenteren aan het publiek tijdens de muziekavond op het podium.

21.02 uur Wia Buze
Zij is de topper uit Termunten en ooit winnaar geweest van het Jordaan festival. Inmiddels zingt ze voornamelijk Groningstalig. Grote hit van Wia is onder andere Ik kom van Ziel die regelmatig op RTV Noord wordt gedraaid. Onlangs is haar nieuwste CD uitgekomen.

22.15 uur Sijtse Scheringa
Sijtse Scheringa uit Niehove is een bekende Groningse zanger. Ook brengt hij Engelstalige nummers en folkmuziek. Een allrounder pursang.

##############

PROGRAMMA ZATERDAG 4 JUNI

11.00 – 19.00 uur Braderie
Ook deze dag kun je weer genieten van de leuke braderie in de dorpen vol met optredens en mooie stands.

Kinderactiviteiten
Er zijn in het dorp vele activiteiten voor kinderen. Wat dacht je van schminken en een ritje mee in de draaimolen. Er zijn vele leuke ontdek-en-doe-dingen bij De Reiderhoeve en er is zelfs een heuse klimwand. Ook kunnen kinderen in de kerk naar het spannende uitkijkpunt.

Varend Erfgoed in Termunterzijldiep
Je vindt de prachtige schepen van Varend Erfgoed in het Termunterzijldiep. Je kunt deze bijzondere boten bekijken vanaf Boog van Ziel en de MC.buurt.

Vanaf 11.00 uur ieder uur rondvaartboot door Termunterzijldiep
Verken het Termunterzijldiep per boot! Ieder uur (vanaf 11.00 uur) kun je door het Termunterzijldiep varen. Afvaart vanaf de steiger in de MC buurt nummer 23. Er wordt van alles verteld onderweg, zo leer je de historie van de dorpen kennen. Onderweg naar de boot kom je straattheater tegen (vanaf Boog van Ziel).

11.00 uur opening Hotel en woningen Termunterzijl
In het openingsweekend wordt ook Hotel Termunterzijl officieel geopend samen met de 6 generatiebestendige huurwoningen. Wia Buze komt langs om een optreden te verzorgen. Het geheel wordt opgevrolijkt door het dweilorkest van Prins Bernhard uit Termunten/Termunterzijl en natuurlijk is de Garnalen Koningin 2016 Henrieke Westerhuis ook van de partij.

12.00 – 17.00 uur bezoekerscentrum Buitenplaats Reiderhoeve
(Dallingeweersterweg 30 – Termunten)
De Punt van Reide is een schiereiland in de Dollard. Een oase van rust voor een groot aantal vogels. Ook zijn er vaak zeehonden te zien, die bij eb op de slikbanken liggen. Vanuit Buitenplaats Reidehoeve, is het gebied goed te bezoeken. Het bezoekerscentrum geeft allerlei informatie over het natuurgebied. Zo draait er een film over het gebied, zijn er in de vitrinekasten opgezette wadvogels van dichtbij te bekijken en staan er verschillende informatiepanelen met uitleg. Op zaterdag 4 juni zal de Reiderhoeve van 12:00 uur tot 17:00 uur open zijn voor bezoekers. Er is zowel voor jong als oud veel te zien, te doen en te ontdekken. Daarnaast wordt er speciaal voor het festival Over de Vloed Termunten/Termunterzijl op 4 juni een tweetal excursies georganiseerd.

13.00 uur excursie voor met name ouders en kinderen
Deze Excursie vertrekt 13:00 uur vanaf de Reiderhoeve. Deze excursie is met name voor ouders met kinderen, omdat tijdens deze tocht vooral aandacht is voor het ontdekken en beleven, waarbij het tempo ook iets aangepast zal zijn aan de snelheid va de kinderen. De kinderen en ouders worden kunnen zich laten verwonderen over al het moois dat in het gebied te zien en te beleven is.15.00 uur Excursie voor met name volwassenen
Deze excursie vertrekt om 15:00 uur vanaf de Reiderhoeve. Tijdens deze excursie wordt een echte excursie gegeven door het gebied. Deze excursies gaan door de polder Breebaart naar de zeedijk, waarbij een stuk over de zeedijk wordt gelopen terug naar de Reidehoeve. Onderweg vertelt de gids graag over het rijke verleden van het Reiderland, het ontstaan van de Dollard en later polder Breebaart.

RESERVEREN: Voor beide excursies geldt dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, namelijk 30 plaatsen per excursie. Je moet je vooraf aanmelden via Het Groninger Landschap. Klik hier en let op vol = vol.

13.00 – 17.00 uur Hervormde kerk in Termunten
Kom binnen in deze historische kerk. De toren van de kerk is verbouwd tot ‘spannende’ plek. Je hebt aan de noordkant een spectaculair uitzicht over de Eems en aan de oostkant over Punt van Reide en Dollard, waarmee de unieke ligging van de kerk aan het ‘grote’ water ook van binnenuit zichtbaar is geworden. Binnen kun je een verrassende blik in de gewelven werpen. Je kunt vanaf de kerk ook een wandeling maken van 3 of 8 kilometer die je langs allerlei verrassende plekken voert. Voor meer informatie klik hier.

(Muziek)optredens van Shanty koren
14.00 uur bij Restaurant Jachthaven door de Magellan Singers uit Delfzijl
15.00 uur bij vispaleis Westerhuis door Opwierde ll uit Appingedam
16.00 uur bij vishandel Landman door de Magellan Singers uit Delfzijl

14.00 uur Mad Bunch
Mad Bunch is een jongerengroep die elkaar hebben gevonden tijdens hun studie. Vlot na hun kennismaking hebben ze de handschoen opgepakt en een groep geformeerd. Ze spelen eigen werk en ook nummers van hun inspiratiebron Pearl Jam, die ze als geen ander kunnen neerzetten.

16.00 uur De Spoanders
Bereid je maar voor op: voeten van de vloer. Deze band uit Termunten/Termunterzijl maakt er gegarandeerd een feestje van!

20.00 uur Face to Face
Met Face to Face gaat het feest gewoon verder. Het is een vijfkoppige zeer ervaren allround band met een breed repertoire. Denk jaren ’80 tot moderne top 40 (Adele, Black Eyed Peas, Gers Pardoel, e.d.) en natuurlijk ontbreekt ook het Nederlandstalige lied niet. Feest je mee?

19.00 uur barbecue bij Hotel Termunterzijl
Ook vandaag kun je weer barbecueën. De BBQ wordt verzorgd door Hotel Termunterzijl en je vindt de barbecue aan de Mello Coendersbuurt, direct bij Boog van Ziel.

Vanaf 22.00 uur Waterlanders
Waterlanders is een spectaculaire muzikale lichtvoorstelling door middel van video mapping. Er ontstaat een optische illusie tussen 2D en 3D, tussen projectie en realiteit. Dat is wat je kunt verwachten van Waterlanders bij Hotel Termunterzijl. De voorstelling start om 22.30 uur, maar voorafgaand aan de voorstelling (rond 22.00 uur) wordt het Waterlanderslied door Cees Oosterwijk gezongen met een poëtische intro door Frédérique Bijl. Check hier het volledige programma.

Open dagen Visserijmuseum Termunterzijl
De ‘Termunterzielster’ visserij is nog steeds hecht vertegenwoordigd in de beleving van de inwoners en in de nauwelijks gewijzigde historische omgeving van ‘het ziel’. Velen juichen de realisatie van het museum toe. In dit museum wordt de visserij in relatie tot de unieke historie van het dorp gepresenteerd. Het visserijmuseum heeft een nieuwe plek gekregen na sluiting van de expositieruimte Golden Zieltje. Dit weekend de open dagen.

Verbindende kunst
Verbindende Kunst is een project dat speciaal ontwikkeld is voor Termunten/Termunterzijl naar aanleiding van Festival OVERdeVLOED. Iedereen is welkom en kan mee doen aan dit project. Het doel is, zoals de naam al zegt, kunst te gebruiken om verbinding te bevorderen.

 

Huisregels
Zoals bij elk evenement hebben wij ook huisregels. Deze zijn er om een leuke sfeer te behouden tijdens het gehele festival! Check de huisregels hier.


Zet op mijn lijst