Data, tijd & locatie

04 juni

Lauwersoog

5/31/16 9:00 - 5/31/16 22:00 uur

bekijk op kaart

Toegang

De toegang is gratis

Dijkplaats Lauwersoog

Zet op mijn lijst

De dijkplaats – oftewel het minifestival – in het Lauwersmeergebied is het terrein van activiteitencentrum Bosschuur. Dit centrum is een ideaal startpunt om Nationaal Park Lauwersmeer te gaan verkennen en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Maar ook binnen en in de directe omgeving van het centrum is van alles te zien en te beleven. Naast het activiteitencentrum ligt het huttenbouwbos, waar kinderen lekker kunnen spelen. In het centrum zijn ook ook netjes te leen waarmee je waterdiertjes kunt vangen en bestuderen. Ook is er een overdekte vuurplaats waar je je zelf meegebrachte brood kunt roosteren boven het haardvuur. Je kunt op deze dijkplaats terecht vanaf 14.00 – 23.00 uur.

De toegang tot deze dijkplaats is GRATIS! Je hebt dus geen kaarten of iets dergelijks nodig. Wees welkom! CHECK HIER DE TIMETABLE

Deze dijkplaats in het Lauwersmeergebied wordt tijdens het festival omgedoopt tot het enige, echte, unieke singer/songwritersfestival. Meer dan 30 artiesten brengen hier hun liedjes ten gehore. Ze zijn jong en oud en afkomstig uit Groningen of andere delen van het land/buitenland. Uniek. Daar wil je bij zijn!

Welkom ook aan alle kinderen!
Kinderen zijn ook meer dan welkom tijdens het festival! Staatsbosbeheer laat kinderen kennismaken met de natuur en je kunt het Kabouterpad lopen.  Waterschap Noorderzijlvest heeft een kraam vol ‘dijk-doe-dingen’ Waarom gebruiken we klei om onze dijken te verstevigen? Hoe ziet Nederland er eigenlijk uit zonder dijken? En voelt een muskusrat lekker zacht? Ontdek het bij de kraam van waterschap Noorderzijlvest. Kom proefjes doen, met water spelen en vraag waterschappers het hemd van het lijf. Daarnaast wordt er tussen 14.30 en 17.00 uur voorgelezen in de Bosschuur door vrijwilligers van Bibliotheek De Marne. Verhalen over water, dijken en overstromingen, spannende en gezellige verhalen voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Dus kom gezellig met het hele gezin naar Activiteitencentrum De Bosschuur!

Verken op de fiets de rest van de omgeving
En wil je na je bezoek de omgeving met de fiets verkennen? Dan verhuurt Rijwielhandelaar Guikema fietsen! Kortom: een volledige dag samen uit.

De optredende artiesten
De artiesten die optreden zijn: ALEX AKELA & BIRGIT WIJDEMANS – BARBARA BREEDIJK – BERT HADDERS – BIRD IN A GLASSHOUSE – CT HEIDA & ANN FAVERY – DANIEL CANE – DOUWE DIJKSTRA EN DE SNEUE VERTONING – ERIC DEVRIES – EVA WATERBOLK – FABIANA DAMMERS – GERRIT DE BOER – GERT SENNEMA & WESTKANTSTAD – HANS HANNEMANN – HAROLD K – IRIS RIJNSEWIJN – I TOOK YOUR NAME – JARA – KOSCHKA (D) – LAKE MONTGOMERY – LARS KOEHOORN – LINDA KREUZEN – MIRJAM ZUIDERVELD & PIETER NANURU – PORT OF CALL – RIES DE VUYST – ROBIN IJZERMAN – SACHA ELISAH – STERRE WELDRING – SVÄVA – TAMAR LEWIS – TENFOLD – THE NEW POOR – THEO SIEBEN – TIMO VAN RUISWIJK – WOODEN SOLDIERS

 

CHECK HIER DE TIMETABLE
ZO WEET JE PRECIES WELKE ARTIEST HOE LAAT OPTREEDT
(scroll in de PDF naar beneden, dan zie je de timetable)

We stellen de artiesten graag even iets uitgebreider aan je voor:

Alex Akela & Birgit Wijdemans, Brabant
Alex & Birgit delen een zeer brede muzikale belangstelling en werken in studio’s en op diverse podia. Ze zijn zowel solist als sessiemuzikant en spelen uiteenlopende stijlen zoals blues, soul, jazz en Americana. Alex & Birgit brengen een repertoire van eigen werk, covers en vertalingen (uit het Russisch) van Alex’ hand. Mooie liedjes met een verhaal, in een intieme setting gebracht door twee rasmuzikanten. Het beste van twee werelden.

Barbara Breedijk, Amsterdam
Deze krullenbol staat bekend om haar warme zangstem en improvisatietalent. Ze introduceert haar liedjes op een eigenzinnige en aanstekelijke manier aan het publiek. Deze singer/songwriter schurkt tegen kleinkunst aan. Herkenbare liedteksten met fijnzinnige vondsten. Gevatte humor, plezant met beestachtige teksten!

BBreedijkAndre

Bert Hadders, Groningen
Stad Groninger Bert Hadders (2e Exloërmond, 1962) is de voorman van de Veenkoloniale popband De Nozems. Hadders zingt over de streek waar hij is opgegroeid, de Drents-Groningse Veenkoloniën alsof het een dependence van het Wilde Westen van Amerika betreft. Nummers als ‘De Pekelder Waals’ en de turf-gospel ‘Beloofde Laand’ worden afgewisseld met liedjes over deurwaarders, internetbruiden en vechtersbazen. Hadders breit de boel aan elkaar met sterke verhalen waarvan een aantal met een flinke korrel zout genomen mogen worden.

Bird in a Glasshouse, Amsterdam
Alias Femke Ravensbergen, is alles behalve een doorsnee singer-songwriter. In plaats van een gitaar of piano, voert een viool de boventoon in haar muziek, die ze bovendien als contrabas en percussie-instrument gebruikt. Bird in a Glasshouse laat zich als muzikant en songwriter omschrijven als non-conformistisch, onderzoekend, origineel, creatief en multimediaal. Ze maakt pop-folk met een vleugje triphop.

CT Heida, Groningen
Na het conservatorium verhuisde CT met twee koffers in de hand naar de ‘Prince stad” Minneapolis en toerde een jaar lang door de States met de band Ipso Facto. CT nam de soul en de gospel mee naar huis en begon liedjes te schrijven. Haar stem, haar piano en de onmisbare meerstemmigheid zijn de hoofdingrediënten van haar songs, van groovy tot pop-soul. Ann Faverey is een multi-instrumentalist, songwriter en vaste bassiste van CT en weet altijd de juiste groovy snaar te raken! Na de zomer komt CT’s debuut album uit, Little Woman.

Daniel Cane, Nijmegen
Singer/songwriter Ricardo Neeter met roots in Nijmegen, koppelt gevoelige liedjes in de stijl van Lewis Watson en Sam Smith aan de liedjes vol bezieling van de Amerikaanse singer-songwriter Roem Baur. Deed onder meer mee aan de beste singer-songwriter van Nederland, de Grote Prijs van Nederland en aan de Popronde.

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, Friesland
Zijn het neusje van de zalm op het gebied van de Noord-Nederlandse necropop. Met een bovenatuurlijk diepe stem zingt ‘Douwe Dijkstra’ uit het leven gegrepen teksten over sterven en de dood. Hierbij wordt hij begeleid met pakkende deuntjes van de muzikaal ijzersterke ‘sneue vertoning.’ Gaat dat zien, voor het te laat is!

Eric Devries, Amsterdam
Devries spreekt via zijn liedjes. ‘Close to Home’ heet zijn derde solo cd en het is wellicht zijn meest biografische tot nu toe. Liefde, leven, dood, afscheid en opnieuw beginnen. Samen met producer BJ Baartmans heeft DeVries een klassiek album afgeleverd in de traditie van singer-songwriters uit de jaren ’70 maar die volledig van het hier en nu is. In de pers omschreven als van internationale klasse.

Eva Waterbolk, Groningen
Eva Waterbolk wordt geroemd om haar liedjes. Vooral haar teksten, met soms een vleug van haar morbide humor, spreken aan. Daarnaast is ze het vals zingen ontgroeid en staat er op het toneel een dame die soms klein en kwetsbaar is en soms sterk en zelfverzekerd. Een zangeres die niet veel nodig heeft je te raken.

eva waterbolk 051914-01 richard lahuis

Fabiana Dammers, Groningen
Sinds haar dubbele overwinning van de Grote Prijs van Nederland 2008 kan niemand meer om de IJmuidense singer-songwriter Fabiana Dammers heen. De zangeres voltooide de Popopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam en werd door de media tot ‘het vrouwelijke equivalent van Damien Rice’ gekroond. Fabiana trad reeds op in voorprogramma’s van o.a. Beth Hart, Sabrina Starke en Van Dik Hout.

Gerrit de Boer, Amsterdam
Zanger, gitarist, songwriter en producer van zijn album Roads Rivers & Rain. Hij woont in Amsterdam en in Roodehaan in het noorden van Groningen. Hij maakt songs met een noordelijke inslag, maar haalt het soms ook op uit de verste uithoeken van de gezongen wereld. Songwriters als JJ Cale, Ry Cooder en Tom Waits inspreerden hem om songs te gaan schrijven. Het zijn verhalen over het leven in de stad en op het platteland.

Gert Sennema & Westkantstad, Groningen
Muzikant en kunstenaar Gert Sennema bracht met de band Westkantstad onlangs de langverwachte plaat Dit Is uit. Het is een mix van blues, rock, folk en country. Centraal staat het warme stemgeluid van Sennema in het Westerkwartiers Gronings, waarmee hij nu eens zijn levensvragen mee bezingt en dan weer wat luchtigere onderwerpen aangrijpt. Een dialect wat overigens prima te volgen.

Hans Hannemann, Groningen
De songs van de Groningse singer-songwriter, zanger, pianist en gitarist Hans Hannemann lijken rechtstreeks uit de seventies te komen. Met zijn sterke teksten, donkere stemgeluid en pakkende melodieën klinkt de jonge ‘Outlaw Crooner’ authentiek én toegankelijk. Zijn stem doet denken aan die van Johnny Cash of een vroege Tom Waits, zijn muziek varieert van melancholisch en ingetogen tot groots en overdonderend.

Harold K, Amsterdam
Harolds stemgeluid is droog-melancholisch met een nooit versleten zachte G. Muzikaal vaart hij zijn eigen koers; hij zoekt zijn inspiratie in Amerikaanse rootsmuziek en het Europese chanson. Bij vrouwen en mannen uit vervlogen tijden met het hart op de goede plek.

Iris Rijnsewijn, Groningen
Al op 15 jarige leeftijd begon ze eigen nummers te schrijven. Ze maakt ingetogen luistermuziek. Haar teksten zijn poëtisch te noemen. In juni 2014 werd ze uitgeroepen tot talent van het Noorden door RTV Noord. Het debuutalbum van Iris “Through the Walls” (november 2014) is een parel van een CD waarop ze heel puur te horen is. De CD is thuis opgenomen en geproduceerd door Martin van de Vrugt.

I Took Your Name, Groningen
Gitarist Chris van der Ploeg maakte jaren deel uit van de band Audiotransparent. Op een bepaald moment voelde Chris de sterke behoefte aan het maken van een ‘instrumentale conceptplaat over rangeerterreinen. Zijn bandleden voelden hier, terecht, niks voor. “Dan maar solo”, dacht Chris. Tijdens het schrijven van de muziek borrelden in hem vooral liedjes op. “Dan maar liedjes”, dacht Chris wederom, en hij noemde zijn project I Took Your Name, naar een REM-song.

Jara, Den haag
JARA speelt eigenzinnige, verhalende indiefolk met een rauw randje. JARA zingt haar eigen warme, originele liedjes – teksten die verhalen van liefde en verlies dansen omhoog en omlaag op eigenzinnige melodieën. In haar ontwapenende, breekbare stem hoor je tonen van folk en jazz, maar vooral veel Jara.

Koschka (D), Berlijn
Koschka groeide op in Polen en Duitsland. Ze zingt prachtige folk muziek. Ze brengt breekbare nummers. Het is een tijdloze mix van piano pop. Koschka is Edita Karkoschka solo-project. In dit project kan ze lekker veel variëren. spelen met haar stem, luidruchtige elektronica en haar piano.

Lake Montgomery, Amsterdam
De Amerikaanse Lake Montgomery is geboren en getogen in Paris, Texas. Haar muzikale stijl weerspiegelt haar zwarte zuidelijke opvoeding, geworteld in de oude zwarte gospel, old-time blues, folk en jazz, zwaar beïnvloed door artiesten als Nina Simone, Billy Holiday en Odetta.

Lars Koehoorn, Groningen
Lars Koehoorn is een jong aanstormend singer-songwriter talent uit het Groningse Winschoten met een diepe karakteristieke heldere stem. Hij is misschien nog maar 18 jaar, maar heeft toch al heel wat ervaring in de muziek. Hij schrijft al zijn songs helemaal zelf. In de studio wordt hij bijgestaan door zijn vaste producer Niels Lingbeek en aan de kant van het ‘muziekgeweld’ wordt hij zangtechnisch begeleid door Klaas Spekken.

Linda Kreuzen, Rotterdam
Met haar unieke, doorleefde, soulvolle stem roept Linda Kreuzen gevoelens op van kracht en optimisme maar ook van wanhoop en blues. Met diep onder de huid kruipende teksten, aangrijpende melodieën en intense performance raakt Linda haar toehoorders in het hart.

5573_1340644100_Linda_portret_klein

Mirjam Zuiderveld, Drenthe
Sinds een aantal jaren schrijft Mirjam Engelstalige liedjes. Haar muziek kenmerkt zich door de authentieke teksten en haar unieke stemgeluid. Mensen ontroeren met haar muziek vindt zij het mooiste dat er is. Samen met gitarist Pieter Nanuru vormt Mirjam een prachtig duo.

Port of Call, Utrecht
Al geruime tijd brengt multi-instrumentalist Pieter van Vliet werk uit onder het pseudoniem Port of Call. Geboren aan de kust en opgegroeid op Amsterdamse grond. Daar leerde Port of Call het schrijven van bondige, abstracte liedjes. Werk zonder concessie: intens en met liefde geschreven. Liedjes over het ‘komen en gaan’, geïnspireerd door hedendaagse artiesten als Jeff Mangum en Jason Molina.

Ries de Vuyst, Gent
Een linkshandige meestergitarist, zanger en liedjes schrijver, put uit vele genres, waaronder blues, Americana, bluegrass, flamenco, volksmuziek en zigeunerjazz, zet daar zijn teksten in eigen streektaal op. Dit jaar werd Ries zelf zestig jaar en zijn rode Höfner-gitaar heeft hij veertig jaar. Samen zijn ze ‘Oondert’ dus. De titel van zijn prachtige nieuwe cd.

Robin Ijzerman, Groningen
De 23- jarige Robin IJzerman vormde lange tijd samen met haar zus Sofie het duo ‘Camilla Napkin’. Tijdens het laatste jaar van de opleiding muziek aan het Noorderpoort College koos zij ervoor om een soloproject te starten. Inmiddels afgestudeerd aan de opleiding Muziek van het Noorderpoort College, treedt ze regelmatig op met haar eigen nummers, voornamelijk pop met hier en daar een jazz/soul invloed. Zichzelf begeleidend op de gitaar en met haar krachtige stem weet ze je altijd te raken.

Sacha Elisah, Groningen
Jong ontwapenend en betoverend. Met haar heldere stemgeluid brengt Sascha Elisah melodieuze popliedjes waarin onmiskenbare country-invloeden te horen zijn. Na op haar achttiende een jaar open mics afgelopen te hebben in Nashville heeft deze singer-songwriter duidelijk een eigen geluid gevonden.

Sterre Weldring, Alkmaar
Sterre Weldring is 18 jaar en komt uit Alkmaar. Sinds 2,5 jaar speelt ze gitaar en schrijft ze eigen nummers. Muziek maken is heel belangrijk voor haar: “Het is voor mij een manier om gebeurtenissen uit mijn leven te verwerken, om er beter mee om te kunnen gaan” Grote muzikale voorbeelden zijn o.a. Jake Bugg en Nick Drake.

Sväva, Friesland
Sväva maakt dreampop. Soms ingetogen en duister, dan weer catchy en uptempo. Het viertal valt op met hun sfeervolle nummers, altijd gesierd met een indrukwekkend stemgeluid. Al betekent Sväva zwevend, de muziek is helder en dynamisch. Een spannend contrast, waarmee ze weten te imponeren. Dat lieten ze wel horen tijdens optredens op onder andere Noorderslag, Le Guess Who? en tijdens recente tours in Zweden en Engeland.

Tamar Lewis, Drenthe
Tamar Lewis schrijft en zingt liedjes sinds 2010. In dat jaar bereikte zij de finale van de Grote Prijs van Nederland en won zij de Nootuitgang in Groningen. Een hele heldere, warme en zuivere stem heeft deze mooie vrouw. Met sterke, poëtische liedjes van een hoog niveau. Bij Tamar Lewis is het hele pakket van singer en songwriter compleet…

Tenfold, Amsterdam
Singer-songwriter Tenfold vertelt met haar folky liedjes verhalen die je meenemen in haar gedachtenwereld. De vertolking wordt gebracht met een knipoog, die in combinatie met de melancholische ondertoon zorgt voor een relativerend contrast. Inspiratiebronnen als The Tallest Man On Earth en Laura Marling zijn terug te horen in haar bijzondere zang- en gitaarspel.

The New Poor, Groningen
Liza Dries en Abel de Kam uit Groningen vormen samen The New Poor. Jong, creatief en zeer getalenteerd. De sterke punten van het duo zijn de versmelting van de twee stemmen en de catchy gitaar van Abel, die af en toe net het rafelrandje verzorgt dat dit soort muziek wel kan gebruiken. Het moet niet te braaf worden allemaal!

grunnsonic-the_new_poor-01.jpg

Theo Sieben, Amsterdam
Theo is een weergaloze gitarist, dit jaar is zijn derde solo-cd: Delphinidin verschenen.
Als componist componeerde voor Introdans, Eye- filminstituut, en BNN. Als acteur/muzikant werkte hij o.a. voor Orkater en het Nationale Toneel, waarmee hij ook op Lowlands speelde. Afgelopen jaar tourde hij met Henny Vrienten, Paulusma en Bertolf.

Timo van Ruiswijk, Amsterdam
Timo is weer terug op het thuisfront. Gewapend met mooie, eerlijke, grappige en soms iets te serieuze liedjes brengt hij z’n publiek langs verhalen over verkeerd gelopen liefdesdansjes, de eenzaamheid van de selfie, jezelf overgeven aan het water, tot aan het feit dat we allemaal katten zijn; op zoek naar aandacht. Nieuwe en frisse songs met kleine knipoogjes naar Typhoon, Spinvis en Doe Maar.

Wooden Soldiers, Rotterdam
Een zeskoppige newfolk-formatie uit Utrecht. De band valt op met driestemmige samenzang, bijzondere instrument keuzes – viool en Indiaas harmonium – en ongebruikelijke gitaarstemmingen. Of het nu gevoelige, kleine liedjes zijn, of songs die opbouwen tot epische ontladingen, Wooden Soldiers brengt een karakteristiek eigen geluid dat een aanvulling vormt op het huidige folk-aanbod in Nederland.

Huisregels
Zoals bij elk evenement hebben wij ook huisregels. Deze zijn er om een leuke sfeer te behouden tijdens het gehele festival! Check de huisregels hier.

Foto Bert Hadders: fotograaf Judith van der Meulen
Foto Eva Waterbolk: fotograaf Richard Lahuis
Foto The new Poor: fotograaf Harold Zijp


Zet op mijn lijst