Data, tijd & locatie

04 juni

Noordpolderzijl

6/2/16 9:00 - 6/2/16 18:00 uur

bekijk op kaart

Eemshaven

6/2/16 9:00 - 6/2/16 18:00 uur

bekijk op kaart

Toegang

De toegang is gratis

Dijkplaats Noordpolderzijl tot Eemshaven

Zet op mijn lijst

Een dijkplaats – oftewel een minifestival – over maar liefst 20 kilometer dijk. Dat is de unieke dijkplaats die in de Gemeente Eemsmond komt. Deze dijkplaats staat in het teken van een wandeling over de dijk van Noordpolderzijl naar de Eemshaven (ca. 4 uur). Onderweg kom je langs 4 dijkopgangen en bij die dijkopgangen kom je van alles tegen. Bereid je voor op kunst, cultuur en niet geheel onbelangrijk: prachtige natuur. Natuurlijk kun je de route ook fietsen langs het net aangelegde fietspad van ‘Kiek over Diek’. Maar er rijden ook pendelbusjes tussen de verschillende dijkplaatsen. Je parkeert dan je auto bij de Wrakketaria in de Eemshaven en dit pendelbusje brengt je naar de verschillende dijkopgangen. Let op: de pendelbus rijdt van 10.00 – 16.00 uur!

De toegang tot deze dijkplaats is GRATIS! Je hebt dus geen kaarten of iets dergelijks nodig. Wees welkom!

 

DOWNLOAD HIER DE FLYER MET HET COMPLETE PROGRAMMA,
PRINT DEZE UIT EN NEEM DEZE MEE. HANDIG!

PENDELDIENST/ VERVOER
Tussen 10.00 – 17.00 uur rijden er pendelbussen tussen Noordpolderzijl en de Eemshaven.Ga je na 17.00 uur naar Noordpolderzijl, ga dan met eigen vervoer. Rijd zoveel mogelijk met elkaar mee. De parkeermogelijkheden bij Noordpolderzijl zijn beperkt of het vergt een eindje wandelen naar de dijk. Tip: kom je met eigen vervoer, trek dan in ieder geval schoenen aan zonder al te hoge hak.

LOCATIE: NOORDPOLDERZIJL (Zijlweg 4)

10.00 – 17.00 uur – bezoek de bijzondere tafel
Breng een bezoek aan de tafel waar je informatie vindt over diverse kenmerkende zaken m.b.t. Usquert en het Open luchtmuseum. Hierbij kun je denken aan info over: Usquert-villadorp, -architectuur, Berlagehuis, Monumentaal Usquert sept 2016, Openlucht M. Warffum, Quilt Festival (het weekend ná het festival), Dance event Op Roakledais, Het Hoogeland en meer.

10.00 – 17.00 uur – Installatie van de De Loslopende Mens 
Het Instituut voor de Loslopende Mens is een podium voor mensen die zijn losgeraakt van hun traditionele achtergrond en steeds meer op zichzelf terug geworpen worden. Door gebrek aan familiebanden, verenigingen, politieke partijen, religie en een groeiend individualisme loopt de mens los. Op zoek naar nieuwe richting in het leven vraagt de moderne mens zich af: Wie ben ik? Waar ben ik? en Waar wil ik naar toe? Het Instituut biedt hiermee een ruimte om ‘te zijn’, ‘te denken’ en ‘te twijfelen’. Een plek om jezelf te ontwikkelen, visie te ontwikkelen, vragen te stellen en je bezig te houden met zingeving, betekenis en houvast. Het ‘Overzichtelijk gesprek’ is een van de installaties waarop gesprekken worden aangeboden.

10.00 – 17.00 uur – Schilderen op de Dijk bij Noordpolderzijl
Dit onderdeel speelt zich af op de dijk en wordt verzorgd door Ankie Onnes. Ankie Onnes is de trotse galeriehoudster van Galerie het Raadhuis. Er worden prachtige schilderijen gemaakt op de dijk, want zeg nou zelf, zo’n uitzicht op het wad vraagt er toch om om vereeuwigd te worden op een schilderdoek! Bekijk Galerie het Raadhuis ook eens op hun website.

10.00 – 17.00 uur – Theatergroep Auth & Tiek
Langs het hele dijktraject vind je acts van deze theatergroep. De theatergroep Auth &Tiek maken voornamelijk straattheater waarbij er veel interactie is met het publiek. Bereid je voor op de Groetroute, het Complimentenloket en Lien van de Lintjesregen. En misschien krijg jij wel post van de Lieve briefjes postbode. Bekijk hier hun website of youtube kanaal

18.30 tot 20.30 uur – Dineren op de Dijk bij ’t Zielhoes
Zaterdag 4 juni kun je dineren op de Dijk bij ’t Zielhoes. Dit evenement wordt speciaal voor festival OVERdeVLOED opnieuw georganiseerd. Lange tafels bovenop de dijk, uitzicht over wad en zee. Er wordt een overvloedig drie gangen buffet bereid waarbij gebruik wordt gemaakt van verse kwelderkruiden en streekproducten. Wat dacht je van een Gronings vispotje in mosterdsaus en een appel- & chocoladetaart? Wees er snel bij, want er kunnen max 90 personen dineren. (deelnemers betalen € 21,50,-). Reserveren is noodzakelijk en doe het voor 2 juni via de website  of mail naar info@buitengewoonleven.nu

20.00 tot 22.15 uur – Zonsondergangbeleving
Als afsluiter zijn er diverse optredens op de dijk. De muziekgroep Circle of Shells speelt op de dijk. Zoek je eigen comfortabele plekje op de dijk en de klanken gaan zorgen voor een aangename ontspanning. Clarinet, hangdrum, percussie, cello en didgeridoo begeleiden het grandioze tafereel van de zonsondergang. Ook is er een optreden van dichter Jan Glas. Jan Glas geboren in Uithuizen is een Gronings beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, fotograaf en redacteur van het Groningse tijdschrift Krödde.

LOCATIE: AKKER- EN SCHAPEBOERDERIJ FAMILIE KNOL (helemaal tegen de dijk aan op de Lauwersweg te Uithuizen)

11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur – Vertellingen over het Wad
Spannende en bijzondere verhalen over het Wad hoor je in de schuur van Gerko Knol. Er komen 2 verhalenvertellers die je mooie verhalen vertellen.

LOCATIE: VOGELUITKIJKPUNT

10.00 tot 17.00 uur – Vogels spotten
Bekijk de dijk eens door een verrekijker! Wie weet spot je nog bijzondere vogels of zie je iets geweldigs op het wad. Haal de wereld dichterbij. Dit onderdeel wordt verzorgd door IVN. Ter hoogte van Boerderij Knol.

LOCATIE: DE NOORDKAAP (noordzijde van de Emmapolder)

12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur – Scene uit toneelstuk De Stormvloed
De spectaculaire ondergang van het eiland Bosch en de lotgevallen van twee geliefden in de storm zijn de spannende verhaallijnen in het stuk De Stormvloed. Dit speelt zich af tegen de achtergrond van de Groninger borgen op het Hogeland. In het begin van de 80-jarige oorlog met de Nederlandse vrijheidsstrijd tegen de Spaanse overheersing en voor de vrijheid van godsdienst. Een prominent gedeelte van dit cultuurhistorisch aansprekend verhaal wordt op zaterdag 4 juni bij de dijkopgang van de Noordkaap getoond. Voor meer informatie kijk je op hun Facebook-pagina.

10.00-17.00 uur- Museum presentatie: Het behouden blik
“Een Blik op de toekomst met een Blik op het verleden geeft een heldere Blik op het heden”. Het museum presenteert een Overvloed aan verhalen. Werp een blik in de keet.

LOCATIE: WRAKKETARIA (Kwelderweg 6, Uithuizen)

10.00 tot 17.00 uur – Wrakketaria
Wrakketaria E3 in de Eemshaven is een cafetaria, restaurant & scheepswrakkenmuseum. Tijdens het festival vind je er de KNRM, Rib4Fun, een springkussen en vind je er zeevissen. Check hier hun Facebook of hun website.

 

Leer meer over deze omgeving > Staat in Eemsdelta & Eemsgoed
Wil je meer weten over kunst in Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum bezoek dan eens de website www.staatineemsdelta.nl. Hierop vind je alle kunstbeelden en monumenten in deze streek. Op www.eemsgoed.nl vind je meer informatie over de historie van de Eemshaven.

Oh ja, wat zijn eigenlijk Dijkplaatsen?
Op zaterdag 4 juni worden er een aantal zogenaamde ‘Dijkplaatsen’ ingericht. Een dijkplaats is eigenlijk een klein mini-festival. In iedere gemeente langs of achter de dijk (De Marne, Eemsmond, Delfzijl, Oldambt) vind je in ieder geval 1 dijkplaats. Op een dijkplaats vind je diverse activiteiten en gezelligheid.

Huisregels
Zoals bij elk evenement hebben wij ook huisregels. Deze zijn er om een leuke sfeer te behouden tijdens het gehele festival! Check de huisregels hier.


Zet op mijn lijst